מתכון לחלה

חלה היא אחד המאפים האהובים והמסורתיים ביותר בעולם היהודי ונהוג להכין אותה לכבוד שבתות וחגים. החלה היא לחם קלוע עדין וטעים שיכול לשמש גם כתוספת מצוינת לארוחות רבות. המאמר הזה ילמד אתכם כיצד להכין חלה ביתית מושלמת שתשבה את לב המשפחה במגוון הזדמנויות. כשמדובר בהכנת חלה, חשוב להקפיד על המרכיבים הנכונים ועל תהליך הלישה וההתפחה. ביצוע נכון של השלבים מבטיח חלה רכה ומתקתקה שמתאימה לכל שולחן. כאשר תשלבו את הידע והניסיון שבמאמר תצליחו בכל פעם מחדש.

המרכיבים הנדרשים להכנת חלה

לפני שנתחיל חשוב לוודא שיש לכם את כל המרכיבים הדרושים:
500 גרם קמח לבן איכותי
50 גרם סוכר
1 כף שמרים יבשים
1 כוס מים חמימים
50 מ"ל שמן צמחי
1 ביצה
1 כף מלח

כשיש בידינו את המצרכים הנכונים והרצון אנו כבר בחצי הדרך. עכשיו עליכם להתחיל בתהליך ההכנה אשר כולל לישה והתפחה משמעותית. כל אלו יסייעו בהפקת חלה רכה ומושלמת. בזמן שאתם מתכוננים להליך ההכנה ודאו שהמקום נקי ושהשבעים פנויים לעבוד ביחד בצורה מסודרת. עבודה נקייה ומאורגנת תסייע בתהליך ותאפשר לכם ליצור חלה יפה וטעימה שישמרו על הטריות שלהן ויישמרו בזיכרון של כל מי שיטעם אותן.

לישה והכנת בצק החלה

לאחר שארגנו את כל המצרכים, נתחיל בהכנת הבצק. בקערה גדולה נערבב את הקמח עם השמרים ואת המים החמימים נוסיף בהדרגה תוך כדי ערבוב. חשוב לערבב היטב על מנת לוודא כי השמרים מתמזגים כהלכה בבצק. כשאתם רואים שהבצק הופך לגוש אחיד, עברו לשלב הלישה. הידיים צריכות לעבוד יחד בצורה עדינה אך נמרצת על מנת לפתח את הגלוטן בצורה מיטבית.

הלישה תיעשה תוך כדי הוספת השמן, הסוכר והביצה לבצק. יש להקפיד שהבצק סופג את כל הנוזלים בצורה אחידה. לאחר כ-10 דקות של לישה יניחו לבצק לנוח בקערה מכוסה להתפחה במשך כשעה במקום חמים. חשוב יותר מכל להימנע מפתיחת הקערה בזמן ההמתנה. עם סיום הזמן תבחינו שהבצק הכפיל את נפחו – סימן שהחלה כמעט מוכנה לאפייה.

יצירת צורת חלה יפה

לאחר שהבצק תפח בהרמוניה ניגש לשלב הקליעה האומנותי. ההיבט האסתטי של החלה משחק תפקיד חשוב ביצירת רושם ראשוני מרשים על שולחן הארוחה. נחתוך את הבצק לשני חלקים שווים ונתחיל לעצב כל אחד למלחם ארוך ודק. לאחר מכן נקלוע את החלקים בצורה אופיינית לחלה, כל אחד משני חלקים של הבצק.

הקליעה נעשית על ידי חיבור הקצוות בצורה מסובבת ונעטוף אותם סביב החלק המרכזי. נחזור על הפעולה במקביל גם בצד השני של החלה. כשסיימתם לכמה בדיוק, החלה תופיע בצורת צמה. הדגש באומנות זו הוא בלשמור על אחידות ולדאוג לכך שהבצק לא יימתח יתר על המידה. לאחר שקולעים את החלה באופן מסודר ויפה, מניחים אותה על תבנית משומנת בעדינות להתפחה נוספת של כחצי שעה.

אפייה וקלייה מושלמת

כשעה לאחר שהנחתם את החלה לתפיחה בתבנית, תוכלו להתחיל בהכנתה לאפייה. בשלב זה תמרחו שכבה דקיקה של ביצה טרופה מעל לקליעה בעזרת מברשת. הצבע המבריק שהביצה תורמת יעניק לחלה מראה זהוב ומגרה אחרי האפייה. זהו סוד ליצירת חלה בעלת ניחוח ומראה שמושכים את הלב ואת העין.

חום התנור צריך להיות מכוון ל-180 מעלות צלזיוס והחלה תתקפח בתוכו במשך כחצי שעה. הקפידו לבדוק את צבעה של החלה במהלך האפייה. כאשר היא מקבלת גוון זהוב ויפה ניתן להוציא אותה מן התנור. וודאו שהחלה אינה נשארת זמן רב מדי כדי למנוע ייבוש יתר. האפייה תשרוף את הניחוח והטעם המושלם של החלה, ותקבלו מנה מתוקה שנושאיה ייהנו ממנה.

התאמה והגשה של חלה

כשהחלה מתקררת לטמפרטורת החדר ניתן להתחיל בהגשתה. החלה מתאימה לשילוב מגוון של טעמים ומרקמים, וצורה אחת נפלאה להגיש אותה היא לצד תוספי סלטים או ממרחים טעימים. בקרב הסועדים הישיבה סביב השולחן כוללת קריעתה של חלה מהלך אחד על פי המסורת הישנה וטבּע במיונז, חומוס או מטבל זיתים.

הגשה באופן יצירתי מאפשרת לכם להזמין את האורחים שלכם ליהנות מהמרקם והריח העשיר שלה. החלה ססגונית ונאכלת בידיים לעיתים במנות קטנות אשר יוצרות שיתוף חברתי. כל שותף בשולחן יוכל להתחלק בפרוסה רכה מתוקף המרקם המשגע שלה וליהנות מהטעם המקורי. כשאתם מגישים חלה, היא צריכה להיות המרכז של הארוחה ולקבל את ההקפדה המיטבית.

שימור וחידוש חלת הבית

אחרי שכל החוויות והטעמים נשארים בזיכרון קיימת חשיבות כיצד לשמור על האיכות והטריות של החלה למקרים עתידיים. אפשר לשמור את החלה בשקית ניילון או בעטיפת אלומיניום על מנת לשמור את הטריות שלה ולמנוע התייבשות. אך ישנם ימים בהם חלה שהצטבר מתגברת, ולפתע מגיעה התחושת שונמיות למוחה. האפשרות להפוך נשים לציפוי פריך של קציצות מהחלה המאוכסנת היא דוגמה נוספת לשימוש מחדש שלה.

בפוד טו יו תמצאו עצות נוספות לטיפול בחלה, כולל רעיונות רעננים לבדיקה שאתם יכולים לעשות עם לחמים אחרים והמצאות יצירתיות עם חלה עיברת. שמרו עליה היטב ותוכלו להמשיך את המסורת והשימוש בה בעתיד. לא משנה באיזו צורה אתם בוחרים להציג את החלה אחרי הארוחה, הקפידו לוודא שהיא נהנית ממשך חיים איכותי כך שתעשיר כל ארוחה שתגיע משכה בדרך המיועדת לה.

כשמסיימים להכין ולהתענג על חלה ביתית יש משהו מספק ומרגש בניחוח שלה מלא האוויר החם של הבית. החוויות המשותפות שנוצרות סביב מתכון פשוט ואיכותי כמו חלה עושות את ההבדל בין סופי שבוע רגועים לבין ארוחות שזוכות להיזכר למשך זמן. כשבניהול נכון וביצוע מדויק, חלת הבית הופכת להיות הרבה יותר מרק לחם אלא חלק מהמסורת והתרבות שלנו. למידע נוסף או עזרה נוספת במתכוני לחמים מאפים נוספים הצוות שלנו כאן לשירותכם והנכם מוזמנים ליצור קשר לקבלת שירות אישי ומקצועי.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!