ארטישוק ירושלמי מתכון

ארטישוק ירושלמי, המכונה גם בטטה לבנה או אגס אדמה, הוא ירק שורש טעים וייחודי המשמש במטבחים שונים ברחבי העולם. טעמו האגוזי ומתיקותו הטבעית עושים אותו למרכיב מושלם לבישול והכנת מתכונים מיוחדים ומגוונים. הארטישוק הירושלמי עשיר בסיבים, ויטמינים ומינרלים, מה שהופך אותו לשימושי בתזונה בריאה ומאוזנת. מקורו של הירק בצפון אמריקה, והוא נפוץ במטבחי שוויץ, איטליה וצרפת, שם משתמשים בו להכנת מרקים, תבשילים ועוד. במאמר זה נחקור מספר מתכונים טעימים שיכללו את הארטישוק הירושלמי כמרכיב מרכזי, ונלמד איך להכין אותם בבית בקלות.

מרק ארטישוק ירושלמי ושום

כדי להכין את המרק המרענן והחם הזה תזדקק לרכיבים הבאים:

קילוגרם ארטישוק ירושלמי קלוף ומנוקה

בצל גדול קצוץ

3 שיני שום כתושות

ליטר מרק ירקות

מלח ופלפל לפי הטעם

רבע כוס שמנת מתוקה

2 כפות שמן זית

ראשית, חממו את שמן הזית בסיר גדול והוסיפו את הבצל הקצוץ עד להזהבה. לאחר מכן, הוסיפו את השום הכתוש וטגנו בשמן למשך כחצי דקה. הוסיפו את הארטישוק הירושלמי לסיר, ערבבו והוסיפו את מרק הירקות. הביאו לרתיחה על אש גבוהה, אחרי הרתיחה יש להשאיר לבישול על אש נמוכה כ-30 דקות, או עד שהארטישוק נעשה רך לחלוטין. כאשר הארטישוק מוכן, השתמשו בבלנדר מוט כדי לטחון את המרק עד לקבלת מרקם חלק ואחיד. הוסיפו שמנת מתוקה, מלח ופלפל, וערבבו בעדינות כדי להכניס את השמנת למרק. הגישו חם בליווי לחם טרי.

פירה ארטישוק ירושלמי ותפוח אדמה

למתכון פירה זה תצטרכו את הרכיבים הבאים:

500 גרם ארטישוק ירושלמי קלוף ומנוקה

500 גרם תפוחי אדמה קלופים

3 כפות חמאה

רבע כוס חלב חם

מלח ופלפל לפי הטעם

קורט אגוז מוסקט (לא חובה)

בשלו את הארטישוק הירושלמי ותפוחי האדמה במים רותחים עם מעט מלח עד שהם רכים מאוד. סננו את המים והחזירו את הירקות לסיר חם לייבוש קל מאדי המים. לאחר שהירקות יבשים, השתמשו במועך תפוחי אדמה כדי למחוץ את הארטישוק ותפוחי האדמה יחד. הוסיפו חמאה וחלב חם בהדרגה תוך ערבוב מתמיד עד לקבלת מרקם חלק. הוסיפו מלח פלפל ואגוז מוסקט לפי הטעם. זהו פירה בעל טעמים עשירים ועדינים שהולכים היטב עם בשרים ומנות עיקריות נוספות.

ארטישוק ירושלמי צלוי בתנור

הרכיבים ליצירת הארוחה כוללים:

1 קילוגרם ארטישוק ירושלמי חתוך לקוביות

3 כפות שמן זית

מלח ופלפל לפי הטעם

1 כף רוזמרין קצוץ טרי או מיובש

2 כפות מיץ לימון טרי

התהליך מתחיל בחימום התנור ל-200 מעלות צלזיוס. ערבבו את קוביות הארטישוק הירושלמי עם שמן זית, מלח, פלפל ורוזמרין בקערה גדולה עד לציפוי מלא. פרסו את הקוביות באופן אחיד על תבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה. צלו במשך 30-35 דקות או עד שהארטישוק מתרכך ומשחיז בקצוות. לפני ההגשה, זלפו מיץ לימון טרי מעל לתוספת טעם מרענן. המנה הזו מהווה תוספת פשוטה שגם ילדים אוהבים נדירה לעומק טעמים.

סלט ארטישוק ירושלמי עם עשבי תיבול

למתכון הסלט תזדקקו לחומרים הבאים:

500 גרם ארטישוק ירושלמי פרוס דק

חבילת פטרוזיליה קצוצה

חבילת נענע קצוצה

2 כפות שמן זית

2 כפות חומץ תפוחים

מלח ופלפל לפי הטעם

לסלט טעים ובריא זה יש להתחיל בפריסת הארטישוק הירושלמי לפרוסות דקות, אפשר להשתמש במנדולינה או סכין חדה. שימו את הפרוסות בקערה גדולה והוסיפו את עשבי התיבול הקצוצים. ערבבו שמן זית וחומץ תפוחים ליצירת רוטב, תבלו במלח ופלפל ושפכו על הירקות. ערבבו בעדינות כל החומרים יחד כדי שלא לפגוע במרקם הירקות העדין. הסלט הזה מרענן ופריך, אידיאלי כליווי למנות קלות או לארוחה בפני עצמה.

ממרח ארטישוק ירושלמי וקשיו

לממרח הזה תצטרכו את החומרים הבאים:

500 גרם ארטישוק ירושלמי

כוס אגוזי קשיו מושרים במים למשך שעה

2 כפות שמן זית

1 כף מיץ לימון טרי

מלח ופלפל לפי הטעם

2 שיני שום כתושות

בשלו את הארטישוק הירושלמי בסיר עם מים רותחים עד להתרככות. סננו והעבירו למעבד מזון. הוסיפו אגוזי קשיו מושרים ושאר רכיבי הממרח למעבד מזון, עבדו עד לקבלת מרקם חלק ואחיד. לפי הצורך הוסיפו עוד שמן זית או מיץ לימון לטעם ולמרקם הרצוי. הממרח הזה קרמי ועשיר בטעמים, הוא מושלם להפצה על לחם קלוי או כתוספת לטוסטים.

לסיכום, הארטישוק הירושלמי הוא ירק שורש רב גוני ומעניין שיכול להשתלב בהצלחה במנות רבות ומגוונות במטבח שלנו. בעזרת רעיונות פשוטים וקלילים, ניתן להכין מאכלים טעימים ובריאים במהירות יחסית. לכל אחת מהמנות שהוזכרו לעיל יש קסם ייחודי משלה, עם טעם טבעי ומיוחד. בעזרת המגוון הרחב של השימושים בירק הזה, התחומים להדמיון הם רבים. אל תהססו לנסות שילובים שונים ולשתף אותנו בפוד טו יו על היצירות המופלאות שלכם. אם יש לכם שאלות, צרו קשר ונשמח לסייע בכל דרך אפשרית.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!