ספינג הוא עוגת בצק מטוגנת ומומתקת שמקורה במטבח המרוקאי. המעדן המיוחד הזה הפך למאכל חגיגי ושגרתי כאחד, ובישראל רבים נוהגים להכין אותו לחנוכה כאטרקציה מתוקה ומסורתית. ספינג הוא עוגת בצק אוורירית ורכה, שמטוגנת בשמן עמוק ומעוטרת בסוכר. למרות שמדובר בפטה פשוט יחסית אין ספק שהיא קונה את מקומה בלבבות בזכות הטעם העשיר והמראה הנפלא. כמו בכל מאפה מטוגן, שימוש בשמן איכותי וטכניקות טיגון מדויקות הן קריטיות להצלחה. בעזרת המדריך הזה תלמדו להכין ספינג כמו המקצוענים, החל משלב בחירת המצרכים ועד לעיטור הסופי.
המצרכים להכנת ספינג
קמח לבן – 1 ק"ג
שמרים יבשים – 1 כף
מלח – 1 כפית
סוכר – 2 כפות
מים פושרים – 2.5 כוסות
שמן לטיגון עמוק
סוכר לבזיקה
כאשר אנחנו ניגשים להכין את הספינג, חשוב להקדיש תשומת לב לבחירת החומרים ולהכנתם מראש. הקמח הלבן הוא הבסיס למאפה הזה, ואיכות הקמח תשפיע משמעותית על התוצאה הסופית. שמרים יבשים משמשים להתפחה, והתהליך הזה מבטיח ספינג קליל ואוורירי. שילוב נכון בין מלח לסוכר ישפר את הטעם הכללי של המאפה ויגרום לעונג בכל ביס.
חייבים להשתמש במים פושרים כדי להפעיל את השמרים ולסייע בשלב ההתפחה. חשוב לזכור שהמים חייבים להיות לא חמים מדי כדי לא לפגוע במרקם המאפה. הטיגון בשמן איכותי חיוני כדי להימנע מהשפעה לא רצויה על הטעם והמרקם הסופי. הספינג המוכן זקוק למעטפת מתוקה שתוענק באמצעות מעט סוכר לפיזור בסיום. אותם חומרים פשוטים יהפכו עם ידיים מיומנות למנה מיוחדת.
אופן ההכנה
בקערה גדולה, מערבבים את הקמח עם השמרים והמלח. מוסיפים את כוסות המים הפושרים בהדרגה תוך כדי לישה עד קבלת בצק חלק ונעים למגע. מוסיפים את כף הסוכר ולשים שוב עד שהבצק אחיד. מכסים את הקערה במגבת ומניחים לתפיחה כשעה עד הכפלת הנפח.
לאחר הכפלת נפח הבצק, מחממים שמן עמוק לחום נכנס וטובלים את הידיים במעט שמן. מקפצים מעט את הבצק כדי להוציא בועות אוויר, ויוצרים כדורים קטנים. בעזרת האצבעות, יוצרים חור במרכז הכדורים וצלים את העיגולים בעדינות לשמן החם. מטגנים את הספינג משני הצדדים עד שהם מקבלים צבע זהוב ויפה.
לאחר הטיגון, מוציאים את הספינג לנייר סופג להגיר את עודפי השמן. בעוד הספינג עדיין חם, מפזרים מעל שכבה נדיבה של סוכר. מגישים את הספינג חמים, ונהנים מהניחוח המרוקאי המוכר שממלא את הבית. השילוב של הבצק הרך עם ציפוי הסוכר מספק חוויה קולינרית מתוקה.
טיפים לטיגון מושלם
כאשר מטגנים את הספינג, יש לשים לב לטמפרטורת השמן. שמן חם מדי עשוי לשרוף את החיצוני מבלי לבשל את הפנימי. השמן צריך להיות חם אך לא רותח, בערך 180 מעלות. מומלץ להשתמש במד חום למטבח כדי לוודא שהשמן בטמפרטורה הנכונה.
שימרו על מרווחים בין עיגולי הספינג בשמן כדי לא לגרום לירידת חום השמן. כך תבטיחו בישול אחיד והצבע יהיה הזהבהב והנאה. כדאי לשים כל סבב ראשון של עיגולים למשך 20 שניות בצד אחד ורק אז להוריד לדקה נוספת לכל צד. התוצאה תהיה מאפה מטוגן ומושלם מבחוץ ורך מבפנים.
ההיסטוריה של הספינג
ספינג הוא חלק מהתרבות הקולינרית של ארצות צפון אפריקה ובמיוחד מרוקו. הוא מתרחש בווריאציות שונות במטבחים השונים של האזור, בכל מקום עם טאץ' מקומי. יהודים בארצות אלו ראו בספינג מאפה חגיגי שהיה חלק בלתי נפרד מאירועי חגים כמו חנוכה.
המסורת של הפקת ספינג עברה מדור לדור, וכל משפחה מוסיפה את הסגנון והמאפיינים האישיים שלה למתכון. השמירה על המסורת היא חלק מהותי מההכנה, וכל דור מחדש את הקשר לתרבות באמצעות הכנת המרקם והטעם הייחודי. כך הספינג ממשיך להתחדש ולהישמר.
איך מגישים את הספינג
אחרי שסיימתם לטגן ולהכין את כל הספינגים, נשאלת השאלה איך מגישים אותם בצורה משלימה שתפרח את החוויה. מומלץ להגיש ספינג עם מגוון אפשרויות מתוקות, כמו שוקולד נמס או ריבה.
ניתן גם להגיש ספינג לצד כוס של תה נענע מרוקאי או קפה שחור כדי להשלים את החוויה המיוחדת. המפגש בין המרקמים של הספינג לשתייה החמה יוצר רגעי פינוק שהתבייתו במורשת במיוחד לחנוכה או ארוכה שגרה.
פוד טו יו שואפים להעניק לקוראים את היכולת להכין מנות מקוריות, טעימות ומשמעותיות גם מהמטבחים המרוחקים לכם מבחינה גיאוגרפית, ולהכניס אותה לכדי רגעים משפחתיים שלכם.
אמנם הספינג עשוי להיראות פשוט בהתחלה, אך יש לו המון ניואנסים שהופכים אותו לדבר ייחודי ומענג. הקפדה על הפרטים הקטנים והבנה של התהליך המלא חיונית להצלחה, ובעזרתם תוכלו להכין ספינג מושלם שיפריח חיוך על פני כל בני המשפחה. תיהנו!