קובנה תימנית אסלית מתכון

קובנה היא לחם תימני מסורתי שמקורו בקהילת יהודי תימן. הקובנה מתבשלת באיטיות בסיר מיוחד שנשמר בחום קבוע. היא עשויה מקמח לבן, שמרים, מים ומלח, תוך שימוש בשומנים כמו חמאה או שמן כדי להעניק לה את המרקם והריח המיוחדים שלה. הקובנה נחשבת למאכל מסורתי של שבתות והיא מוגשת בדרך כלל בשבת בבוקר בליווי של עגבניות מרוסקות, חמינדוס או סחוג. תהליך הבישול הוא איטי ומושקע, דבר המעניק לקובנה את הרכות והטעם הייחודיים שלה. בארץ ובעולם קיימות גרסאות שונות לקובנה, כל קהילה משפחתית שומרת על המרכיבים והטעמים שאפיינו את המטבח שלה. בעידן המודרני הקובנה הפכה למאכל אהוב על כל אחד שמחפש מנה אותנטית ועשירה בטעמים מסורתיים.

מצרכים נדרשים לקובנה תימנית מקורית

כדי להכין קובנה תימנית מקורית תצטרכו לקנות קמח לבן- חצי קילו
שמרים יבשים- כף אחת
מים- כוס שטוחה
מלח- כפית אחת
חמאה או חמאת גהי- 50 גרם
שמן – כף אחת

הכנת בצק הקובנה דורשת סבלנות וזמן, תערובת הבצק צריכה להיות גמישה אך לא דביקה. תחילה מערבבים את כל החומרים היבשים כולל הקמח והשמרים ולאחר מכן מוסיפים את המים בהדרגה. לישה קפדנית היא חלק קריטי בתהליך כדי להגיע למרקם אחיד ומושלם. לאחר לישה בסיסית מתחילים להוסיף את השמן ותוך כדי ממשיכים ללוש את הבצק עד שהוא חלק ומבריק. מחמאים את פני הסיר בחמאה או שמן לפי הטעם. מניחים את הבצק שיטפח במקום חמים למשך כשעה עד שהוא מכפיל את נפחו.

הכנת קובנה בתהליך איטי

לאחר שהבצק תפח, מחלקים אותו למספר חתיכות. את כל החתיכות מרדדים באמצעות אצבעות הידיים על משטח משומן ושוב משמנים קלות מעל הבצק. לאחר מכן מגלגלים כל חתיכת בצק לצורה של שבלול או גליל ומניחים בסיר מאורך תוך חיבור כל החתיכות יחד כך שהן יתמזגו וייצרו אחידות. מכסים במגבת ומניחים להתפחה נוספת לחצי שעה. התליך האיטי הזה משמעותי בעבור אווריריות הלחם ובחיבור הטעמים בצורה נכונה.

החלק הבא בתהליך הוא הבישול האיטי וארוך השם את המנה במרכז השולחן התימני המסורתי כמו גם על שולחנות של אוהבי המטבח התימני בעולם כולו. את הסיר עם הקובנה מניחים בתנור בחום נמוך של כ-100 מעלות למשך כ-8 שעות לאורך הלילה. בעקבות החום האיטי המרכיבים מתחברים ונוצר כיפת קובנה בעלת מרקם רך וטעים ביותר

קובנה ופוד טו יו- חוויה קולינרית מיוחדת

הקובנה היא חלק משמעותי מאוד מחוויית המטבח התימני, מה שמכניס אותה לתוך קטגוריית מאכלי תרבות ושורשים רבים. דרך ההכנה, המרקם והטעמים הייחודיים שלה הפכו את הקובנה למושא הערצה של רבים גם מחוץ לגבולות המטבח המזרחי. פוד טו יו הוא המקום המושלם לעדו את הרגשות האלו, ככזה שמביא מתכונים ייחודיים ממטבחים שונים ברחבי העולם.

למי שמבקש ליהנות מחוויה קולינרית תימנית אך מוגדר מספיק כדי להכין מנה מסורתית כמו הקובנה בבית, האתר יספק הדרכה מלאה כיצד להכין את המנה החל בתהליכי ההכנה הראשוניים וכלה בטיפים ותוספת של טעמים חדשניים שיכולים להתאים לטעמו של כל אחד.

ההבחנה בין סוגי קובנה והשפעתם על הטעם

קובנה היא לא רק מאכל אחד קבוע; ישנם הבדלים משמעותיים בהרכב הקובנה ואופן הכנתה בקרב קהילות שונות בתוך יהדות תימן. חלק ממתכוני הקובנה משתמשים ביותר שומן וחמאה כדי לקבל מרקם עשיר וטעם מנוכר, אחרים מסתפקים בכמויות קטנות יותר ויותר סוכר.

כך לדוגמה, בגזרת צנעא של תימן, קובנות מבוססות על שומנים עשירים ומשלב טעמים לא מסורתיים כמו שיבולת שועל או חלב מתוק דולח. לעומת זאת- ישנה תפיסה שקובנה צריכה להיות פשוטה באנרגיה ולביאה  לעומק בשל השמרת מרכיבים טבעיים

הקובנה בתוך תרבות האוכל התימני -מסורת וההשפעה העל זמנית

בתוך המסורת הקולינרית של יהודי תימן, הקובנה משחקת תפקיד מרכזי, וזה רחב מעבר להיותה מתכון מבושל du jour של שבת בבוקר. פריטים רבים מהמזווה המסורתי התימני מרחיבים את החוויה החושית ואחידה .
הכרחי להבין את סביבת החיים לפי הליבה, בפרט של יהודי תימן במובן הזה שהיא הרבה מעבר לבצק המשמים שהוא מפרי יישום חוזקה רגשית עם כל זיכרונותיה

בקרב רוב קהילות העולם, המאכל נשמר בזיכרון מחוץ לשטח המסורתי ופירושה האמיתי הוא מעבר לזה ולכלה מעבר לקפה ופיתה שמספק יתרון נוסף של חופש בבחירה את מה שעושים איתו. כך הופכת הקובנה לאות כבוד לאומי ,15 ובעזרת מתכון מכוון שניתן להינות ממנו יתר על המידה משום שהוא לא רק מנה עשירה
עם חומרים טבעיים אלא גם פשטות מספקת מתקופות עתיקות מחזהו

לפני שאתם מתכננים את התפריט הקרוב, הקובנה יכולה להוות חלק משמעותי בשולחן ולהעביר טעם וריח של תקופות עברו שמבוססים על מתכונים אשר נספו אך נשמרו בזיכרון קולינרי ותיק. ponteva במיוחד לדעת שתוצאה כל כך מיוחדת באופן מסורתי  מחולקת לפי צרכים וטעמים שונים של קהילות שנשכחות במידה רבה.לכל שאלה או בקשה, אנחנו כאן- תוכלו ליצור קשר ונשמח לסייע לכם במתכון הנכון והמוצלח ביותר עבורכם

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!