מתכון לפלאפל אוורירי

פלאפל, המנה הצברית האהובה, הוא לא רק מנת רחוב טעים אלא גם חלק מהתרבות המקומית. בעוד שכולם מכירים את הטעם הייחודי שלו, יש משהו בפלאפל אוורירי שמרגיש כמו חווית אכילה מרעננת ומשביעה במיוחד. אחד המרכיבים החשובים בהכנת פלאפל מוצלח הוא המרקם – כשהוא קריספי מבחוץ ואוורירי ורך מבפנים. במאמר זה נציג מתכון להכנת פלאפל מושלם בבית. חשוב להשתמש במרכיבים איכותיים וטריים, ולטחינת הגרגרים למרקם עדין במיוחד. עם קצת סבלנות ודיוק בשלבים, אפשר להגיע לתוצאה שסביר להניח תפתיע גם אתכם. ברגע שתכירו את הסודות הקטנים, תוכלו להכין פלאפל אפילו יותר טוב ממה שתמצאו בדוכנים בחוץ. ואולי הכי חשוב, זה שיאפשר לכם להכין גרסה משלכם, המותאמת בדיוק לטעמכם. אז התנחמו במטבח ותכירו את האמנות שבכדור המטוגן הזה, כי אין דבר יותר מספק מאשר לראות את הפרצופים המרוצים של אלה שטועמים את היצירה שלכם.

מצרכים נדרשים

גרגרי חומוס מושרים: 500 גרם
בצל בינוני קצוץ
שום: 3 שיני שום קצוצות
פטרוזיליה טרייה קצוצה: חצי צרור
כוסברה טרייה קצוצה: חצי צרור
קמח: 2 כפות
מלח: כפית
פלפל שחור טחון: חצי כפית
כמון טחון: כפית
פפריקה מתוקה: חצי כפית
אבקת אפייה: כף
שמן לטיגון עמוק

ליצירת הפלאפל משתמשים, כפי שרבים מכירים, בגרגרי חומוס מושרים כבסיס. מומלץ להשרות את הגרגרים במים למשך לילה אחד כדי שהמרקם שלהם יהיה רך לטחינה ואידיאלי להכנה. אנחנו משתמשים בבצל ושום שמוסיפים לפלאפל טעמים, וכמובן פטרוזיליה וכוסברה שנותנות את הצבע הירוק המוכר. כדי להקנות נפח ואווריריות משתמשים בקצת קמח ואבקת אפייה. תבלינים כמו מלח, פלפל, כמון ופפריקה מתוקה מקנים לבצק הפלאפל את טעמו הייחודי. שמן לטיגון עמוק, חיוני בתהליך – שכן הם מעניקים לכדורי הפלאפל את המרקם הקריספי המוכר.

אופן ההכנה

התחילו בהכנת התערובת: יש לטחון את גרגרי החומוס המושרים יחד עם הבצל, השום והעשבים. הקפידו לטחון עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים מגודלים מדי. מעט מים בתהליך יוכל לעזור לקלות הטחינה וההגעה למרקם רצוי. לאחר מכן, מוסיפים את התבלינים המוזכרים ואת הקמח ומערבבים היטב. המרקם הסופי צריך להיות עוטף ומעט אוורירי, כדי לקבל את הצורה המושלמת לכדורי פלאפל.

לפני הטיגון, מדויק להשהות את התערובת במקרר במשך כחצי שעה על מנת לאפשר לה להתייצב. השהיית התערובת חיונית כדי למנוע התפרקות במהלך הטיגון. מחממים שמן לטיגון עמוק עד שהוא חם מספיק (כשמכניסים כפית מהתערובת הוא מבעבע בעדינות). בידיים רטובות, מכינים כדורי פלאפל ומכניסים לשמן החם. מטגנים עד שהפלאפל הופך לזהוב וקריספי מבחוץ, ולאחר מכן מוציאים לספיגה על נייר סופג.

טיפים חשובים להכנה

מים בהשריית החומוס הם קריטיים כדי שהגרגרים יהיו רכים ומתאימים לעבודה. בהרבה מתכונים נוטים לוותר על המרכיב החשוב הזה, אך הוא מהותי בהבאת תוצאה נכונה. נסו לא לדלג על שלב זה. חשוב גם לשטוף את הגרגרים לאחר ההשריה ולהסיר כל קליפה שנותרה, שכן הן יכולות לפגוע במרקם.

לפעמים נוסיף אבקת אפייה לתערובת כדי להגביר את האווריריות. המפתח הוא לא להוסיף יותר מדי, כי אחרת הטעם ישתנה. חשבו על יחסי הכמויות בין החומרים, וזכרו שהם דומים לאלו של תערובת עוגות: כל חומר עניין – יחס אחד. שילבו נכון את התחתיתיות עם הקמח, והשאירו את הדחיפות והשברים ליסודות, כדי לתת לדילמות את הפתרון שלהן.

כיצד לטגן נכון

הטיגון הוא שלב מכריע בהכנת הפלאפל. יש לטגן בשמן עמוק בטמפרטורה מתאימה שלא תהיה חמה מדי ולא קרה מדי. אם השמן חם דיו, הוא יקשה את החלק החיצוני של הפלאפל מהר מדי, ואם הוא קר מדי, ייקח הרבה זמן עד שיתבשל מבפנים. נסו לטגן כמויות קטנות כדי לשלוט בטמפרטורת השמן ולהבטיח שכל כדור מתבשל באופן אחיד.

חשוב גם לסנן את הפלאפל על נייר סופג לאחר הטיגון, כדי שהשמן מיותר יוסר ולא יתרום תחושת שמנוניות במהלך האכילה. לפעמים כדאי להכין מראש את הנייר הסופג כדי להניח עליו מיד עם קבלת הפלאפל מהטיגון. תהליך זה עוזר לשמור על המרקם הקטן והפריך של הפלאפל שלכם.

אפשרויות הגשה

ישנן אינסוף דרכים להגיש פלאפל. הוא מצוין כברירת מחדל בין פיתה שחומה עם סלט ירקות טרי, טחינה וחומוס. כל סלט ירקות מכיל טעמים נוספים המכילים תוספות מרעננות כמו עגבניות, מלפפונים בקטניות קלות וצנוניות דקות. בדיוני על פלאפל, מרבה גם להכינו כרולאטה עמוסה על פיתה גדולה.

באופן חלקי ניתן גם להכין אותם בכוסות לצידן של תוספות כמו חומוס או סלט חלקלק רטבים שהם פורמטים פשוטים שונים. כדי להכין מנה קלה לכל מי שאוהב מאותם: עשו צד של פלאפל עם טחינה על טרטיף פשוט של חציל מטוגן או סלט רענן קטן. שמרו על הרכבים רכים כדי להינות בצורה מרוכזת. אתר המלא מתכונים בו יכולים סדרים לפלאפל: פוד טו יו.

לבסוף, הכנת פלאפל אוורירי בבית היא דרך מצוינת להנות מהמנה הנהדרת הזו בצורה מותאמת לטעמכם האישי. הכנה ביתית מאפשרת שליטה על איכות המרכיבים ואופן ההכנה, מה שמוביל לתוצאה מופלאה באמת. שמרו על קווים מנחים בסיסיים כמו השהיית החומוס והקפדה על טמפרטורת הטיגון, ותזכו לתוצאה מרשימה בכל פעם. פלאפל הפך לאחד המאכלים האהובים והמזוהים ביותר עם המטבח המקומי והמזרח תיכוני, אך אין ספק שאף מנה קנויה לא תתחרה בפלאפל שאתם מכינים במו ידיכם. אנחנו נשמח לענות על כל שאלה ולהנחות אתכם בתהליך הכנת הפלאפל הטוב ביותר שאפשר. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לתת שירות.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!