מתכון לאוזני המן

האוזני המן הם הקינוח המסורתי בחג הפורים, והם מסמלים את שמחת החג בשילוב טעמים נפלאים וניחוחים מתוקים. ההכנה שלהם מאפשרת למשפחה להתאסף יחדיו במטבח, ליצור ולשחק עם המילויים השונים. מדובר במאפה בצק פריך הממולא לרוב במלחם לפתן או שוקולד, אך בגרסה המודרנית נמצא וריאציות רבות ומגוונות. מתכון אוזני המן הקלאסי מתחיל בבצק עדין ומתוק שלאחר שיובש נהיה פריך ושברירי בכל ביס. המילוי הנפוץ ביותר הוא מחית פירות יבשים, אך האפשרויות כמעט בלתי מוגבלות – מטחינה ושומשום ועד גבינות ושוקולד. המתכון הנפלא יכול לפתוח צוהר לניסויים והפתעות במטבח, וזו הזדמנות נהדרת לחגוג יחד את המסורת.

מצרכים נדרשים להכנת אוזני המן

בכדי להכין את המתכון הביתי האולטימטיבי של אוזני המן, תזדקקו למספר מצרכים בסיסיים שיש ברוב המטבחים. הבצק דורש:

2.5 כוסות קמח

1 כוס סוכר

1 כוס חמאה מרוככת

1 ביצה גדולה

1 כפית תמצית וניל

1 כף תפוז מגורד

1/4 כפית מלח

למילוי ניתן להשתמש במלחם לפתן, שוקולד או כל מילוי אחר לפי הטעם

הבצק דורש הכנה מוקדמת – קמח, סוכר, חמאה, ביצה, תמצית וניל, תפוז ומלח נלושים יחדיו, ולאחר מכן יש לתת לו להתקרר במקרר לפחות שעה. את הבצק יש לרדד עד לעובי של כ-3 מ"מ. המילוי משתנה לפי הטעם – ניתן להשתמש בשוקולד, במלחם או במילויים יצירתיים אחרים. כאשר מתפחים בצורה נכונה, אוזני המן יהיו קריספיים מבחוץ ורכים ומהנים מבפנים.

איך להכין את הבצק

להכנת הבצק טעמו החשוב והפורמלי של אוזני המן, עלינו להתחיל בערבוב המרכיבים היבשים. נתחיל בכך שנשים את הקמח, הסוכר והמלח בקערה גדולה ונערבב אותם היטב כך שהקמח והסוכר יהפכו לאחד. לאחר מכן, נוסיף את כף התפוז המגורד שמעניקה לבצק ריח מיוחד ונפלא, וערבוב נוסף יבצעו פעולה זו. לאחר ערבוב המרכיבים היבשים, נוסיף גם את החמאה המרוככת לתוך הקערה. פעולה זו תאפשר לאיחוד החמאה עם החומרים היבשים, ובכך תתחיל להיווצר מסה בצקית. יד אכילת או מערבל ידני יוכלו לעזור בצורה ניכרת בתהליך ערבוב החמאה.

השלב הבא דורש הוספת הביצה ותמצית הוניל לתוך התערובת שיצרנו. ראשית נשבור את הביצה לתוך הקערה ולאחר מכן נבצע ערבוב נוסף עד לקבלת עיסה אחת ולכידות. תמצית הוניל תוסיף לבצק טעם וניחוח מתקתק שיעגן את טעמיו של הבצק עם המילוי. בתום הערבוב, נעטוף את הבצק בניילון נצמד ונשים במקרר לנח לשל שעה לפחות. תהליך הקירור חיוני כדי להעניק לבצק את המוצקות הדרושה להכנת אוזני המן פרוכים ומדויקים.

איך לרדד ולחתוך את הבצק

לאחר שהבצק נפרש במקרר ונהיה יציב, אנו יכולים להתחיל בשלב הרידוד והחיתוך שלו. בשלב זה, ניקח את הבצק ונשים אותו על משטח מקומח קלות על מנת למנוע ממנו להידבק. בעזרת מערוך, נתחיל לרדד את הבצק לעובי הרצוי, שהוא בערך שלושה מילימטר. עבה מדי, והאוזני המן יתקשה לפרוך; דק מדי, ויתפרקו ויאבדו את צורתם.

לאחר שהבצק נרודד, זה הזמן לחתוך את העיגולים שמרכיבים את האוזני המן. ניתן להשתמש בכוס רחבה או בחותכן מיוחד לעיגולים. יש להניח את החותכן על הבצק וללחוץ כדי להוציא עיגול שלם ונקי. חשוב להקפיד על ניתוק פינות הבצק המיותרות כך שנוכל לעשות בהם שימוש חוזר לרידוד נוסף או כרוצים להפוך אותם לבלילת עוגיות נוספות. בכל שלב זה חיוני לשמור על ליחידות החומר, ולהבטיח שהבצק לא יתחמם יתר על המידה.

איך למלא ולעצב את האוזני המן

מלאכת המילוי ועיצוב אוזני המן הוא החלק המהנה והמאתגר ביותר שבו היצירתיות שלנו שולטת. יש למקם כמות מדודה של כף מילוי – זה יכול להיות מלך לפתן, שוקולד או כל מילוי לפי בחירתך – במרכז כל עיגול בצק שהכנו.

לאחר המילוי, יש לקפל את צדדים העיגול כך שיתקבל מבנה משולש, תוך הקפדה על לחיצה עדינה לסגירתן של מבני הבצק סביב המילוי. מיומנות לחיצת הקצוות חיונית להימנעות מדליפת מילוי בזמן האפיה. המתחילים יכולים להיעזר במעט מים על קצות האצבעות להדבקה מיטבית של הבצק. הסגשוג דורש שתסובב לצד היפה והחלק העתידי כלפי מעלה כדי לוודא שהאוזניים המן יקבלו את המראה המסורתי שכולנו אוהבים.

אפיית האוזני המן והקרנתם

לאחר שכל אוזני המן מולאו ועוצבו בקפידה, מניחים אותם בקפידה על מגש אפייה מרופד בנייר אפייה. זה הזמן לחמם תנור ל-180 מעלות צלזיוס, תהליך פריכה הבצק ותבתל את המראה הזהב והקריספי עליו כולנו חולמים.

זמן האפייה הוא כ-12-15 דקות, תלוי בעובי הבצק, חושכי להמתין עד שהאוזניים יקבלו צבע מעט זהבה ולא יעלימו צבע. הוצאת המגש מהתנור והשארתו לכמה דקות להתקררות תסייע בקבלת אוזני מן פריכות וקצת קרום מגרה. לאחר שיתקררו, ניתן להגיש או להגיש עם אבקת סוכר או למחת עבור מתיקות נוספת.

הגשת מומלץ של אוזני המן

הגשמת אוזני המן הם חלק חשוב בתהליך ההפצה, ובמיוחד בחג הפורים הם החגיגה המרכזית באינפינות הכיבוד. כאשר הגשתם אותם בהצלחה מהמגש יש לוודא שהם ניתנים לאכילה ללא פחות עליהם שיכולים להשאר מהפטנסיה הכיפית והטעימה שלהם.

הינה את ההצעות שלנו להגשה – תמהיל של סוגי אוזני המן שעשויים במילויים שונים כגיוון וגודל אל הקהל האורחים שלכם לתת להם לגלות הפתעות בעוגיות השונות בגודלן ומופען הזמין. אוזני המן הם גם אלטרנטיביה מצויינת ככלי חווית אירוח לחג הבית שבו מגישים אותם לצד מתכון אחר מעולמות האפיה.

בהיותכם בהכנת האוזני המן, נסו לשחק עם מתכונים ונחות לשדרוג אישי כרצונכם אשר ינתנו לאנשי החג להרגיש חדשנות בטעם והקפדה בנראות. עם עוד בנייה מסקרנת ואותנטיקה בקירור המליח, לשימוש נכון ומדויק כדאי להציעם לצד מאכלים החוויר כמותוג מומלץ.

אוזני המן הם בעיקר עדות לכך שטעמים מסורתיים יכולים להתחבר עם חווית אלגנטיות ושוב חדשה בכל פעם. כפי שעיני האמן נחות על בריאה, כך אנו במיטבנו בשאיפה לכושר יצירה והתנסות בהשתפרות בגישות שונות והשארות חלק מהאון הפורימי. בהכנתנו ועיצוב הסופרים בחיינו, האוזניים מתבררות כזכרון למה שעונה על צורך הפינוקים. מי שמחפש חוויות מסורתיות ועדכניות עם טוויסט משפחתי, זה בדיוק המקום למצוא דרך טעימים רבים לפורימי חג מרהיב. כאשר אתם כצרכנים בחנות מזונות מחפשים בכלל ובמיוחד את הטוב ביותר למסך החגיגות, נענים לשירות הנכון ונתראה תמיד להיות מזמינים לכל פעולה שמשגשגת עליכם לחג מרהיב ומאמן.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!