פריקי מתכון

פריקי הוא אחד מהחומרים המזינים והמסורתיים ביותר במטבח המזרח תיכוני, ומאז ומעולם היה חלק בלתי נפרד מהתפריטים השונים באזור. מדובר בדגן מלא, קלוי, עשיר בטעמים ומרקמים, שמשתלב בצורה נפלאה עם מגוון רחב של תבשילים ומאכלים. במאמר זה נחקור את השימושים והמתכונים השונים שניתן ליצור עם הפריקי, מאופן הבישול וההכנה של המרקם המיוחד שלו ועד להוספתו למגוון מנות מרשימות. הפריקי, בזכות הערכים התזונתיים והגמישות שלו, הוא מרכיב שכדאי לשקול להוסיף לתזונה היומית, במיוחד למי שמחפש להעשיר את הפלטה הקולינרית שלו בטעמים חדשים ובריאים. במדריך הבא נעבור על מספר מתכונים טעימים וקלים להכנה, שיתאימו לכל ארוחה ויספקו חווית בישול מלהיבה ומשביעה.

הכנת פריקי בסיסית

הפריקי דורש הכנה מוקדמת בסיסית על מנת להרכיב ממנו תוספות שונות או לשלבו בסלטים. המצרכים הנחוצים כוללים:
400 גרם פריקי מותאם לבישול
1 כף שמן זית
1.5 ליטר מים
1/2 כף מלח דק
להכנה יש לשטוף היטב את הפריקי במים זורמים. מוסיפים את השמן זית לסיר, מחממים קלות ומוסיפים את הפריקי. מערבבים קלות ומוסיפים מים ומלח. מרתיחים עד לריכוך בערך למשך 20 דקות.

לאחר סיום בישול הפריקי רצוי לסנן אותו מהשאריות הנוזלים ולתת לו לעמוד כמה דקות על מנת לנדף את הרטיבות המיותרת. הפריקי המוכן הוא בסיס נהדר לשלל מתכונים והוא משתלב נהדר עם מרקים, תבשילים, סלטים ואפילו כבסיס למנות קינוח ייחודיות. חשוב לוודא שהפריקי התבשל למרקם הרצוי ולהימנע מבישול יתר שעשוי להפוך אותו לרך מדי.

סלט פריקי עם ירקות קלויים

פריקי משתלב נהדר בסלטים, בעיקר עם ירקות קלויים שמוסיפים גוון וקרנצ'יות. למתכון זה תזדקקו ל:
200 גרם פריקי מבושל כמתואר בסעיף הקודם
1 חציל פרוס לעיגולים
2 פלפלים בצבעים שונים חתוכים לרצועות
1 בצל אדום חתוך
שמן זית
לימון
טימין
כף טחינה גולמית

הכינו את הירקות על ידי קלייתם בתנור או על גריל עד לריכוך קל ותחילת השחמה. בקערה גדולה ערבבו את הפריקי עם הירקות הקלויים. הוסיפו שמן זית, מיץ לימון, טימין, וטעמים נוספים לפי ההעדפה האישית. מעל לכף של טחינה גולמית מזולפת בצורה אסתטית להשלמת המנה הייחודית.

הסלט הזה יהיה תוספת מושלמת לכל ארוחה והוא מציף בטעמים המשלבים את האדמה והטריות של הירקות עם האגוזיות הקלה של הפריקי. כל אלה מתאחדים לכדי מנה עשירה בטעמים ולא צפויה.

מרק עדשים ופריקי

פריקי מעניק נופך מעודן ומרקם נהדר למרקים. להלן מתכון פשוט למרק בריא ומשביע
200 גרם פריקי מבושל
1 כוס עדשים ירוקות
4 גזרים חתוכים לקוביות
2 בצלים חתוכים
3 שיני שום כתושות
2 כפות שמן זית
2 ליטר מרק עוף או ירקות

לתחילה, טגנו את הבצל והשום בשמן זית עד שהבצל שקוף. הוסיפו את הגזרים וטגנו עוד מספר דקות. הוסיפו את העדשים, הפריקי ומלאו את הסיר במרק. הביאו לרתיחה ולאחר מכן הנמיכו את הלהבה ובשלו על אש נמוכה עד שהעדשים והגזרים רכים, בערך כ-30 דקות.

מרק זה מעניק תחושת חמימות ומתאים לכל עונה בשל הטעמים הנשמעים למרקם הייחודי של הפריקי. הוא גם מאוד מזין ומספק, תורם רבות לבריאות הגוף והנפש.

תבשיל פריקי עם עוף ותבלינים

תבשיל פריקי עם עוף ותבלינים הוא מנה מערבבת אקזוטיקה וטעמים מעודנים. תזדקקו ל:
400 גרם פריקי מבושל
4 כרעי עוף
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף כמון
2 כפות שמן זית
בצלחת חצי לימון
שום כתוש

שטחו את כרעי העוף על מגש בתנור, ערבבו פפריקה, כמון, שום כתוש ומיץ מלימון. שימו עוף בתבנית עם התבלינים ושמן זית. אפו בתנור כ-30 דקות על חום 200 מעלות. לאחר כ-20 דקות הכניסו פנימה את הפריקי וסיימו את הבישול.

התבשיל הזה מביא איתו טעם מסורתי ומוכר המשלב טעמים נפלאים. העוף מקבל טעמים מיוחדים מהתבלינים בזמן שהפריקי סופג את הרוטב ומשתלב בכל ביס, ומספק חוויה קולינרית עוצמתית לכל אוהבי האוכל הביתי.

קציצות פריקי עם ירקות

הפריקי יכול להפוך גם למנה עיקרית מזינה בצורת קציצות. לשם כך תזדקקו למרכיבים הבאים
300 גרם פריקי מבושל ומסונן
2 ביצים
1/4 כוס פירורי לחם
1 בטטה מגוררת
1 גזר מגורר
קורט מלח ופלפל

ערבבו בקערה את הפריקי עם שאר המרכיבים עד לקבלת עיסה אחידה. הרטיבו קלות ידיים וצורו קציצות בגודל הרצוי. חממו שמן במחבת, וטיגנו את הקציצות משני הצדדים עד להזהבה והקפדה על כך שהן אינן מתפרקות.

הקציצות הללו מהוות אפשרות נהדרת ליהנות מהפריקי ולהשתמש בו בדרכים מיוחדות. עם ירקות טעימים, הן מספקות מנה עיקרית עשירה ומשביעה שעונה על כל הציפיות גם מבחינת טעם וגם מבחינת ערכים תזונתיים.

לסיכום, הפריקי הוא מצרך נהדר למגוון רחב של מאכלים ותבשילים, ומלא בטעמים ומרקמים המעשירים כל מנה. הרבה בזכות הגמישות שלו והשימושים הרבים שניתן לעשות בו במטבח. הוא משתלב נפלא במנות מסורתיות ובמנות מודרניות כאחד. אם אתם מחפשים מרכיב שישדרג את הארוחה הבאה שלכם, הפריקי בהחלט יכול להיות הבחירה המושלמת. דרך מאמר זה תוכלו לקבל כמה רעיונות למתכונים נהדרים שיכולים להעשיר את התנור והסיר שלכם בטעמים חדשים ומרתקים. כדי לקבל מידע נוסף מתכונים מעניינים או אפילו טיפים לעבודה עם מצרכים שונים אתם מבינים שכדאי לחזור ולהסתכל בעדכונים ובפוסטים החדשים שעולים אצלנו באתר פוד טו יו בקביעות. בחיפוש אחר גיוון של מתכונים וטכניקות, תמיד יהיו מתכונים חדשים לשדרוג הרפרטואר שלכם. במידה ואתם זקוקים לעזרה או למידע נוסף, אל תהססו לפנות אלינו ואנחנו נשמח לספק שירות.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!