ספינג' מתכון

ספינג', מאפה מרוקאי מטוגן ואוורירי, הוא אחד מהמאכלים המסורתיים המפורסמים ביותר במטבח המרוקאי. המנה הפופולרית מוגשת בעיקר במהלך חגיגות וקהילות ביתיות, ומרוממת את הרגעים המיוחדים שעושים אותם בלתי נשכחים. עם נוסחתו הפשוטה יחסית, ספינג' מספק חווית טעם עוצמתית ומפתיעה. הספינג' מבוסס על כמה מרכיבים יסודיים כמו קמח, מים, סוכר ושמרים. התכונה המעניינת של הספינג' היא המרקם האוורירי שלו שמופיע לאחר טיגון בשמן עמוק. אחרי שנוצרה צורתו כטבעת הוא מקבל את הציפוי הסופי – סוכר, שמוסיף לו מתיקות עדינה. אחד מהיבטי ההכנה של הספינג' שמייחדים אותו הוא הטיגון בשמן חם, שנדרש להיעשות בזהירות על מנת להשיג מאפה מושלם גם מבחינת הצבע וגם מבחינת המרקם.

המצרכים להכנת ספינג'

כדי להכין את הספינג' תחילה תצטרכו להצטייד במרכיבים מאוד בסיסיים מפנטזיה עשירה בטעם. החומרים כוללים 4 כוסות קמח רגיל
2 כוסות מים פושרים
חצי כוס סוכר
1 כף שמרים יבשים
חצי כפית מלח
וכמובן – שמן לטיגון.
חלק חשוב בהכנת הספינג' הוא לדעת איך לשלב את כל המרכיבים האלו בכדי לקבל את הבצק המיוחד. תחילה יש לערבב את השמרים עם כוס אחת מים פושרים וכפית סוכר בקערה קטנה ולהניח בצד להתפחה. לאחר כמה דקות, השמרים יבעבעו קלות ויש לשלבם עם הקמח והמים שנותרו.

אופן הכנת הבצק

התחלת הכנת הבצק דורשת תשומת לב ולדייק בפרטים בכדי להצליח להכין את הספינג' בצורה הנכונה. כדי להכין את הבצק, מערבבים בקערה גדולה את הקמח, הסוכר והמלח. לאחר מכן, יוצרים במרכז הקערה גומה ושופכים אליה את תערובת השמרים שתפחנו קודם לכן. לאחר מכן מוסיפים בהדרגתיות את יתרת המים הפושרים תוך כדי ערבוב מתמיד כך שיתקבל בצק רך וחלק. חשוב ללוש היטב את הבצק במשך כ-10 דקות עד לקבלת מרקם אחיד וגמיש. בסיום, מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים במקום חמים למשך כשעתיים לפחות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

הכנת הספינג' לטיגון

אחרי שהבצק תפח ניתן לעבור לשלב הכנת הספינג' עצמו. בשלב זה, מסירים את הכיסוי מהבצק ולועסים קלות על מנת להוציא את האוויר הכלוא בתוכו. חלקו את הבצק לחתיכות בגודל אגוז ומעגבים כל חתיכה לכדור. מניחים את הכדורים על משטח משומן ויוצרים בגאגלה באמצעות האגודל. חשוב לתת למעטפת התרוממות לפני ההכנה והטיגון, כך שמתחילים לטגן לאחר כ-10 דקות מרגע הכדורם.

טיגון הספינג'

כשהכדורים מוכנים, מתחיל שלב הטיגון הדורש דקדקנות ומהלך זהיר. מחממים שמן לטיגון עמוק עד שהוא חם אך לא מעושן. לאחר מכן בינחנה רבה מכניסים לתוך השמן כל ספינג' בנפרד כדי להראות שהוא לא נדבק לתחתית. מטגנים את שני צדי הספינג' עד להזהבת מרקם וצבע מושלם. לרוב הצבע שהספינג' יקבל יהיה זהוב-חום. השיטה להשגת טעם מושלם היא לשמור על יציבות הטמפרטורה של השמן ולנטר במדויק את זמן הטיגון כדי למנוע טיגון יתר.

הגשת הספינג'

כשהספינג' מוכן גולש אפשר בתבונה ולהניחו על מגבת נייר בכדי לספוג את השמן העודף. מיד לאחר מכן, בעמדת הקירור והניקוי, מפוזרים כמה כפיות סוכר מעל כל ספינג' על מנת לקבל מתיקות נוסח ספינג' מסורתי. זה הזמן שבו ההכנה מתממשה ונראית את התוצאה הסופית – מאפה נבחד שמעלה זכרונות מסורתיים וחגיגיים.

לעיתים ניתן להכין וריאציה של טבל הספינג' עם מרכיבי ציפוי שונים, תלוי בטעם אישי וברצונכם להעמיק את הטעמים המתקבלים.

פוד טו יו מציע מאמרים נפלאים ומתכונים מסורתיים מגוונים לכל מטבח.

הספינג' הוא יותר מאשר מאפה מרוקאי טעים, אלא גם חוויה חברתית המשלבת טעמים ייחודיים עם מסורת תרבותית. מעבר להנאה שבמאפה עצמו, ההכנה המשותפת והתגייסות המשפחה והחברים מקנים את המשמעות לחלוקה והשיתוף. בעזרת המרכיבים הבסיסיים שמתקשרים כל כך ללב האוכל הביתי, כל אחד יכול להכין ספינג' בביתו ולהרגיש חלק מהמסורת והחגיגה הגדולה של שמחות משפחתיות או מסיבות חגים. אם גם אתם רוצים להתנסות במתכון זה בביתכם, צוות פוד טו יו ישמח לעזור לכם במימוש החלום המתוק הזה.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!