מה מברכים על פיצה שמש

על מה מברכים על פיצה שמש? השאלה הזו נשמעת פשוטה במבט ראשון אך למעשה היא כוללת התמודדות עם מספר סוגיות מרתקות שקשורות לפיצה ומסורת הברכה היהודית. מאחר שמדובר במאכל פופולרי ומוכר בכל העולם, כדאי לדעת איזה ברכה נכונה לומר לפני שאוכלים פיצה במיוחד אם מדובר בפיצה שמש. להבין מה הוא סוג המאכל ומה הם מרכיביו יכולים לעזור לכם לקבוע על מה לברך. ולכן כדאי לבדוק כמה עקרונות יסודיים בהלכה שקשורים לפיצה ולברכות המזון.

ברכת המוציא על פיצה שמש

פיצה שמש עשויה מבסיס דק ורחב שמעניק לפיצה את צורתה הכדורית והייחודית. פיצה זו מחליפה את הפיצה המסורתית כפתרון במקומות רבים. השאלה שמחייבת התייחסות היא מאיזה סוג בצק עשויה הפיצה שמש. אם הבצק נאפה במאפייה ויש לו גוון של לחם ומכיל מרכיבים רגילים של לחם כמו קמח שמרים ומים, הברכה שעליו תהיה "המוציא לחם מן הארץ". בצקים בעלי איכות של לחם יכולים לכלול גם בצק פיצה שעובר תהליכי אפייה מיוחדים כמו עם שמן או טעמים נוספים שמשפיעים על הפיצה אבל בבסיסם הם עדיין לחם.

היתרון הגדול בבצקים מסוג זה הוא שהם מאפשרים לאנשים ליהנות מטעמם ומהיותם מזון משביע ומגוון לכולם. גם אם מדובר בפיצה שמש שמכילה תוספות או רטבים שונות, כאשר הבצק נאפה ומוגש בצורה הדומה יותר ללחם, הברכה היא אותה ברכה כמו כל לחם. בפיצה זו, מומלץ לברך המוציא ולשמור על מסורת הברכה היהודית כפי שהיא מתבצעת במקרים אחרים של אכילת לחם.

Pizza is Made of מזונות: פיצה שמש מסוג "מזונות"

במקרים מסוימים פיצה יכולה להיחשב כמזונות בשל האופן שבו היא נראית ונאפית ובשל הרכיבים שבהם משתמשים להכנתה. אם למשל מוסיפים לבצק של הפיצה קמחים מיוחדים או שמנים שאין להם תפקיד חיוני בבצק המסורתי שלה לחם אלא יותר לכיוון מאפים, אז הברכה שמתאימה לפיצה כזו היא של "מזונות". פיצה שמש שכזאת מתאימה ביותר לאירועים שבהם לא צורך לאכול לחם רגיל אך יש רצון ליהנות ממאפה טעים ועשיר.

הסיבה לכך היא שהמזונות מכילים אלמנטים של עוגיות או מאפים אחרים והם פחות מתפקדים כלחם במחזור הארוחות הרגיל. למרות שאכילה כזו אולי מזכירה פיצה מסורתית, יש לזכור שבמקרה זה הפרוסות הן חלק ממזונות נוספים שאליהם צריך להוסיף הגשה של גבינות, תוספות וכדומה כמצורפים שמתאימים להאנגינה.

שילוב תוספות ורטבים על פיצה שמש

בקביעת ברכה לפיצה שמש אחת הנקודות העיקריות שיש לשים לב אליה היא אילו תוספות ורטבים נוספו לה. תוספות אלו יכולות לשנות את מהות הבצק ומכאן גם את הברכה שעליו. בפיצה שמש כשהבסיס מורכב מרכיבים פשוטים כשלחם אך מכילה כמויות גדולות של מרכיבים נוספים כמו גבינות ירקות או רטבים עשירים יש לעיתים לברך עליהם לפני הברכה על הפיצה.

לדוגמה אם הפיצה מקבלת טעם מיוחד מתוספות אלו כך שהנאתכם העיקרית היא מאותם מרכיבים ולא מהבצק עצמו ראוי לחשוב על הברכה שמתאימה במיוחד לשילוב הזה והאכילה. אך אם כל המרכיבים יתיצאו כהשלמות לפיצה שמש עצמה אזי יש לחשוב על הברכה בהתאם לצורת ההכנה כמו במקרה של לחם או מזונות.

שיקולים אישיים ותזונתיים

כשמדובר בבחירת הברכה על פיצה שמש ראוי גם להתחשב בשיקולים אישיים ותזונתיים שעלולים להשפיע על הבחירה בברכה. לדוגמה אנשים שצורכים תזונה מיוחדת בשל סיבות בריאותיות עשויים להעדיף פיצה אחרת עם מרכיבי בריאות שונים שאינם לחם מסורתי ואז יש לסווג את הפיצה כבעלת מאפיינים של מאכלים אלה להחליט על הברכה בהתאם.

כמו כן אנשים שמקפידים על משקל ובריאות כללית עשויים להשפיע על הכנת הבצק ועל המרכיבים שבו כדי להעניק לפיצה שמש שלהם את הערך התזונתי המתאים ביותר. במקרים כאלה הברכה יכולה להשתנות בהתאם למהות הפיצה והאופן שבו היא נאפה ומוסיפה לתזונה היומית.

ועוד שיקולים קהילתיים ומסורתיים

ברכת מזון היא לעיתים קרובות פעולה קהילתית המובילה לחשיבה על המסורת והנורמות של הקהילה או הקבוצה שאליה שייכים. לדוגמה חברי קהילה שיש להם מנהגים מסורתיים עשויים לבחור לברך "המוציא" גם כאשר הבצק נמצא בתאימות רציפה ודומה להכנת לחם מסורתית.

שיקולים קהילתיים ומסורתיים אלה יכולים לכלול גם את הכנת התוספות והרטבים של הפיצה כך שהם יתאימו למהות ולתפיסה שהיא לא רק גסטרונומית אלא גם מסורתית בקשר למסגרת המשפחתית והקהילתית.

לסיכום הבחירה בברכה על פיצה שמש תלויה בכמה פרמטרים כולל בצק התוספות האופי האישי והמסורת הקהילתית של אוכלוסיית הסועדים. לכן חשוב להתייחס לכל המרכיבים ולאופן הכנתם כאשר מעוניינים לברך בצורה שמתאימה לאופי הפיצה. נסו לזכור שהמטרה העיקרית היא ליהנות מהאוכל וגם לשמור את המסורת באופן שהכי מתאים למשפחה ולקהילה שלכם. לטיפים נוספים וביקורות על פיצות מומלץ לבקר באתר פוד טו יו. אם מישהו זקוק לשירות אפשר לפנות אלינו ונשמח לעזור.

תמונה של אבי כהן
אבי כהן

נעים להכיר, אני אבי כהן, שף מומחה ואבא של שני ויואב. המטבח הוא נשמתי, ובאתר שלי תמצאו מתכונים שהופכים את האוכל לאמנות של ממש!

פייסבוק
ווצאפ
שתפו לחברים את המאמר!